fredag, februari 06, 2009

Lux Interior R.I.P.

"Live at Napa State Mental Hospital" kan vara den mest fantastiska konsertupplevelse som finns förevigad på video. Jag skrev såhär om den en gång i tiden:

"Sångaren Lux Interior var trött på intellektuella stroppar som såg punken som en ny konstform. Han ville ha en delaktig publik. Och rock´n´roll. Så den 13 juni 1978 tog han sitt band till ett mentalsjukhus.
Mer rock´n´roll än såhär blir det nog inte heller. Under tjugo minuter får vi, med skakig svartvit handkamera och taskigt ljud, följa psychobillylegendarerna i The Cramps när de ger allt för en upphetsad och lycklig publik. Patienterna far upp och ned på scenen; de studsar, dansar, mimar och skrattar. En kvinna sliter åt sig micksladden och försöker sjunga med (läs: skriker) och igenom hela konserten står en till synes oberörd man och läser tidningen.
Allt är en orgie i vansinne, skruvad rockabilly, kaos och… kärlek. För det finns inget av lyteskomik i detta. The Cramps har kul, mentalpatienterna njuter och Lux Interiors kommentar är helt logisk: ”Somebody told me you people are crazy, but I´m not so sure about that, you seem to be alright to me”. Se den!"

1 kommentar:

Hilly sa...

Underbart!