torsdag, april 06, 2006

Bäst mars

RADIO UP - WINDOWS DOWN
bäst mars 2006
1. Willie Nile - Asking Annie Out (3:11)

Han låter banne mig nyförälskad. Vilken låt! Det ångar av nyförälskelse och ungdomlig explosivitet. Ändå är det bara simpel jävla rock. Så enkelt. Så banalt. Årets hittills bästa album.
Från "Streets of New York", Evangeline 2006

2. Josh Rouse - His Majesty Rides (3:39)
Nya albumet rymmer inte riktigt lika välsvarvade och självklara melodier som "Nashville" eller "1972", men bjuder ändå på ett överflöd av slug mjuk soulpop som är svår att få nog av. "His Majesty Rides" är bara ett exempel.
Från "Subtítulo", Bedroom Classics 2006

3. Material Issue - International Pop Overthrow (2:29)
Powerpop-konnässören JL rekommenderade detta album på dagensskiva och jag smälte direkt. Titelspåret är ett av de punkigare inslagen på ett album till brädden fyllt av stämsångsinlindade 3-minuters popsånger om flickor som aldrig fås.
Från "International Pop Overthrow", Mercury 1991

4. Howe Gelb - But I Did Not (4:12)
Ökenkufen Gelb på blueshumör med en gospelkör.
Från "´Sno Angel Like You", Thrill Jockey 2006


5. Mark Johnson - When a Heart Breaks (3:19)
Mer pop. Pop med rötter i det självklara: Beatles, Beach Boys, Kinks, Byrds... Pop som ekar av Roy Orbisonsk romantik eller Dwight Twilleyskt sjuttiotal. Pop lika lekfullt melodisk som Todd Rundgren eller storslaget dramatisk som Jeff Lynne. Varm pop.
Från "12 in a Room", Not Lame 19986. Cat Power - Could We (2:21)
Chan Marshall har alltid varit "southern" på sitt eget lilla indiedeppiga vis. Och det har alltid funnits anledning att ha lite koll på henne. Senaste "The Greatest" är inspelad tillsammans med Al Greens gamla musiker och är mer soul och "southern" än någonsin. Utan att tumma på sitt mörka singer/songwriter-förflutna. Förmodligen är det hennes bästa också.
Från "The Greatest", Matador 2006

7. Jim Noir - Computer Song (2:56)
Ännu en modern lekfull singer/songwriter som varken räds storslagna känslor eller klassiska melodier. Som ett enmans-Beach Boys för tvåtusentalet. Tack Oskar för tipset.
Från "Tower of Love", My Dad/Warner 2006

8. Tom Russell - Stealing Electricity (3:07)
Russell fortsätter på sitt 13:e (?) album att gräva fram sanningen om livet ur den torra jorden i gränslandet mellan Texas och Mexico. Han gör det med hjälp av episk Americana med stort A; en lika svårdefinierbar som lättigenkänd genre. Han gör det dessutom bättre än på länge.
Från "Love & Fear", Hightone 2006

9. Drive-By Truckers - Daylight (3:37)
Lite poppigare sak än vi är vana att höra från detta fina sydstats-/countryrockande gäng. Ser gärna att de utforskar denna sida ännu mer.
Från "A Blessing and a Curse", New West 200610. David Johansen - Girls (3:39)
Storkäftade Johansens första soloalbum ligger inte många platåklädda steg ifrån New York Dolls glampunk. "Girls" rockar med den äran.
Från "David Johansen", Razor & Tie 1992 (albumet ursprungligen släppt på Sony 1978)

11. Lyle Lovett - God Will (2:15)
"Who keeps on trusting you
When you've been cheating
And spending your nights on the town
And who keeps on saying that he still wants you
When you're through running around
And who keeps on loving you
When you've been lying
Saying things ain't what they seem
God does
But I don't
God will
But I won't
And that's the difference
Between God and me"

Denna lilla bittert humoristiska otrohetsbetraktelse uppvisar ett Texasoriginal som tycktes fulländad redan vid sin debut.
Från "Lyle Lovett", Curb/MCA 198612. Merle Haggard - Jesus, Take A Hold (2:17)
Att återutge två av The Hags bästa album på en cd och dessutom sälja den till lågpris är förstås en kulturgärning av stora mått. Låten är mer eller mindre vald på måfå bland alla godbitar här.
Från "Hag/Someday We´ll Look Back", Capitol 2006 ("Jesus, Take a Hold" ligger på "Hag" som släpptes 1971)

13. Joe Jackson - Got the time (2:52)
Svårt att motstå denna tickande lilla punkpop-bomb från Jacksons debutalbum. Ett album som, för övrigt, har sin givna plats hos alla vänner av Graham Parker, Nick Lowe eller Elvis Costello.
Från "Look Sharp!", A&M 1979


14. Levon Helm - Hurricane (4:08)
Förutom att spela Loretta Lynns pappa i filmen "The Coal Miner´s Daughter" (sevärd film, för övrigt) bidrog Levon Helm, tillsammans med ett gäng ärrade Nashvillemusiker, till soundtracket med "Blue Moon of Kentucky". De hade så kul att de lät bandet rulla och spelade in tjugo låtar till, varav hälften hamnade på detta utmärkta album. "Hurricane" är mungigeförstärkt americana som inte hade skämts för sig på något av The Bands första album. Och det vill inte säga lite.
Från "American Son", Edsel 1997 (original-LP:n utgiven på MCA 1980)

15. Neko Case - Hold On, Hold On (2:46)
En av årets låtar från ett av årets album. Neko Case har mognat till något genuint eget.
Från "Fox Confessor Brings the Flood", Anti- 2006

16. Legend - Cheque Book (3:22)
Jag hade med denna oemotståndliga riffbomb redan på en av fjolårets samlingar. Då i en Peel Sessions-inspelning med Mickey Jupp Band från 1978. Här är originalinspelningen med Jupps legendariska rock´n´roll/pubrock-band Legend. En text om albumet av Lennart Persson finns att läsa här. Förra året släpptes, i begränsad upplaga (2500 ex), en nyutgåva av albumet på tyska Repertoire. Bör införskaffas av alla som älskar partyångande råckenroll utan krusiduller.
Från "Legend" (även känd som "The Red Boot"), Repertoire 2005 (ursprungligen utgiven på Vertigo 1971)

17. Loose Fur - Hey Chicken (3:03)
Loose Fur är en liten lekstuga för producenten/musikern Jim O´Rourke, Wilcos frontfigur Jeff Tweedy och trummis Glenn Kotche. Den självbetitlade debuten (2003) satte inga djupare spår hos undertecknad, men bjuder resten av nya albumet "Born Again in the USA" på lika slafsigt fräck polisongrock som denna riffkaxiga sjuttiotalsdänga, så står det snart i en skivsamling nära Honky.
Från "Uncut Playlist April 2006", Tidningen Uncuts aprilnummer 2006

18. North Mississippi Allstars - No Mo (4:56)
Funkig deltablues-hiphop i sydstatsrock-kostym som svänger betydligt mer än det teoretiskt sett borde göra.
Från "Electric Blue Watermelon", ATO 2005


19. Paal Flaata - Don't you walk away (3:47)
Andra soloalbumet från Skandinaviens alldeles egna Roy Orbison lämnar inte många ögon torra. Skönsjungande norrbaggen Flaata är kanske mest känd som rösten i numera nedlagda - och saknade - Midnight Choir, vars album man genast ska leta reda på. Hans soloalbum, som drar mer åt ett romantiskt 50-tal med lite countrystänk, är förstås även de värda att uppmärksamma.
Från "Rain", S2 2005

20. The Beach Boys - This whole world (1:58)
Har lyssnat mycket på strandpojkarna den sista tiden och mest på den fantastiska "Sunflower". Där ligger denna lilla gnistrande pärla som på under två minuter på något sätt sammanfattar allt vad pop handlar om.
Från "Sunflower/Surf´s Up", Capitol 2000 (från LP:n "Sunflower",Brother 1970)

21. The Concretes - Song For The Songs (3:44)
Busigt, vänligt, stora körer, stora känslor. Debutalbumet hade sin lättvunna charm men uppföljaren vinner med sin varma sjuttiotalskänsla. "Song For the Songs" är en smart uppbyggd, detaljrik och sällsynt oemotståndlig sak. Kanske det bästa de gjort.
Från "In Colour", Licking Fingers 2006

22. Van Morrison - Till I Gain Control Again (5:59)
Mannens nya countryalbum är duktigt utskällt till höger och vänster. Bry er inte om det. Lyssna istället på denna hjärtskärande Rodney Crowell-tolkning och inse att "The Belfast Cowboy" är långtifrån uträknad.
Från "Pay the Devil", Exile/Polydor 2006


23. Fotheringay - Nothing More (4:38)
En favorit sedan jag hörde den första gången. Sandy Dennys utomjordiskt vackra röst omslutande denna pianodrivna vemodiga folkrockballad lär få det att krypa under huden på varje sant kännande människa.
Från Sandy Denny "No More Sad Refrains: The Anthology", Island 2000 ("Nothing More" finns på Fotheringays självbetitlade album från 1970)


1 hour 18 minutes 15 seconds of heavenly honky music

Inga kommentarer: