tisdag, november 29, 2005

Bäst november

FUCK OFF
bäst november 2005



1. I´m From Barcelona - We´re From Barcelona
Smittande naiv glädje från 20-25-hövdat småländskt "körpunkband" (tänk Hidden Cameras, fotbollsrefränger och dumglad pop). Först blev jag knockad av "Treehouse" från förra Sonic-plattan och nu denna.
Från "Sing!! With I´m From Barcelona", cd-r 2005 (www.imfrombarcelona.com).

2. Grin - See What A Love Can Do
1971 hade Nils Lofgren ännu inte gjort sina legendariska inspelningar med Bruce Springsteen eller Neil Young. Däremot hade han skrivit och spelat in en av världens bästa låtar. Och vem är med och körar? Jodå, Neil Young.
Från "The Very Best Of Grin (featuring Nils Lofgren)", Epic/Legacy 1999.

3. Thomas Dybdahl - Honey
Viktig norsk americana med originalitet och riktigt fin soulkänsla. Alltså inte en singer/songwriter i mängden. Faktiskt.
Från "Stray Dogs", CCAP 2005.



4. Evie Sands - I´ll Never Be Alone Again
En av årets finaste återutgåvor. Strålande blåögd soul från 1970; någonstans i närheten av Dusty Springfield. Kunde lika gärna valt något annat spår från albumet. Producerat av Chip Taylor.
Från "Any Way That You Want Me", Rev-Ola 2005.

5. Jeff Finlin - Just Like Everyman
Har varken kunskap om eller erfarenhet av Finlin sedan tidigare. Lyssnar bara på rösten, melodin, arrangemanget här. Vackert och enkelt.
Från "Thunder Road: Tracks Inspired By The Boss", Uncut november 2005.

6. Reigning Sound - What Could I Do?
Avslappnad slashasrock´n´soul med väl vårdade lån från en viss Bob.
Från "Home For Orphans", Sympathy For the Record Industry 2005.

7. Taj Mahal - Leaving Trunk
Rak, kompromisslös och rytmisk svängande blues. Denna fina debutplatta är äntligen återinskaffad på cd.
Från "Taj Mahal", 1967.

8. New York Dolls - Trash
Många har försökt återskapa dockornas dekadenta glampunk genom åren. Ingen har lyckats.
Från "New York Dolls", 1973.

9. Richard Swift - Beautifulheart
Upptäckterna detta år tar bara inte slut. M. Ward, Andrew Bird, Richard Hawley, Sufjan Stevens... Detta är senaste fyndet. Orkestrerad lekfull vuxenpop med melodi och känsla i centrum. Indie och crooner på samma gång. Ljuvligt. Och klockspel. Aahh...
Från "The Richard Swift Collection Volume One: The Novelist/Walking Without Effort", Secretly Canadian 2005.

10. Daniel Johnston - Impossible Love
En av vår tids bästa låtskrivare. Kokobello eller inte. Här med band och produktion.
Från "Rejected Unknown", Pickled Egg 2000.

11. Roger McGuinn - King of the Hill
Det här låter lika mycket Byrds som Tom Petty. Hur fel kan det bli liksom?
Från "Back From Rio", Arista 1991.

12. Neil Young - The Painter
Ja, jag är fortfarande kluven. Men den nya plattan snurrar ofta. Och den växer. En av mina invändningar är dock att det ofta låter som något han gjort innan. Inte minst "The Painter". Det är för enkelt på något sätt. Men så kapitulerar man ändå. Han låter ju såhär. Som Neil Young. Det är ju Neil Young. Och det är faktiskt tur det. Trots allt.
Från "Prairie Wind", Reprise 2005.



13. Charlie Rich - Who Will the Next Fool Be
Jag skaffade en ny samling med Rich. Det räckte för att han skulle få vara med här. Han borde vara med på alla samlingar.
Från "The Sun Sessions", Varèse Saraband 1996.

14. Bobbie Cryner - I Don´t Care (Duet With Dwight Yoakam)
Visst finns det vackrare, mer honky tonk-romantiska "gråta-i-ölen"-saker på denna fina debut, men jag är svag för den här simpla Buck Owens-dängan.
Från "Bobbie Cryner", Epic 1993.

15. Little Richard - I Don´t Know What You´ve Got,
But It´s Got Me (Parts 1 & 2)
Jag vet, ni tänker rock´n´roll. Fel. Det här är djup sydstatssoul som varken Otis Redding eller James Carr hade skämts för.
Från "Ooh! My Soul: The Very Best Of the Vee-Jay Years", Charly 2005.

16. Chuck Carbo - Can I Be Your Squeeze
Han gjorde tydligen bara en enda funk-inspelning. Men det räckte ju.
Från "New Orleans Funk: The Original Sound Of Funk 1960-75", Soul Jazz 2000.

17. Prince - Starfish and Coffee
Sakta men säkert börjar jag inse den här pojkens storhet. Här är en av anledningarna. En väldigt bra och skönt soul-funk-rockig anledning.
Från "Sign `O´ the Times", 1987.

18. Prince Far I - Deck Of Life
Blytung suggestiv rootsreggae/dub.
Från "Heavy Manners: Anthology 1977-83", Trojan 2003.



19. The Bishops - I Take What I Want
Helt underbart hjärndöd pubrock. Egentligen är väl deras tidigare material under namnet "The Count Bishops" bättre, men jag kan inte motstå denna Inmates/Dr Feelgood-stökiga riffbomb.
Från "Cross Cuts", Chiswick 1979 (återutgiven av Ace 2005).

20. Wayne County & The Electric Chairs - Fuck Off
"If you don´t wanna fuck me, baby, fuck off".
Från "Mojo Presents: I Love NY Punk!", Mojo november 2005.

21. Danny Cohen - As I Looked Down
Ännu ett musikaliskt begåvat wacko. Svårt egentligen att plocka ut en enskild låt från detta album, som på något sjukt sätt ändå är en helhet. Denna måttligt organiserade, men ändå vackra, psykedeliska ballad (?) får duga.
Från "We´re All Gunna Die", Anti- 2005.

22. Mick Jagger - Evening Gown
Oemotståndlig countryballad från Jaggers bästa (?) soloplatta.
Från "Wandering Spirit", 1993.

23. Bobby Bare - Yesterday When I Was Young
Albumet är överlag riktigt bra, men tyvärr lite ojämnt. En del tolkningar ("The Ballad Of Lucy Jordan"!) haltar. Denna storslagna tårdrypande pianoballad sjunger han däremot som den mästerliga countrycrooner han i sina bästa stunder är.
Från "The Moon Was Blue", Dualtone 2005.

måndag, november 28, 2005

Richard Hawley



Bara en liten påminnelse. Så att alla hinner skaffa den innan det är dags att summera skivåret.

fredag, november 25, 2005

Recensioner

Jag skriver sedan några år tillbaka lite recensioner för en morgontidning men en del texter blir, av olika anledningar, aldrig publicerade. Nu tycker jag det är lite synd att bara låta dem ligga (jag har trots allt jobbat lite med dem) så jag lägger ut en del här. Fler recensioner lär komma efterhand.
Kommentera gärna, men kom ihåg: recensioner är alltid subjektiva och jag har alltid rätt.

Recensioner 2002



Chuck Prophet - No Other Love
New West/Playground Music Scandinavia

Med en släpigt vriden blues bjuder Kaliforniens Chuck Prophet in oss i sin värld av munlösa predikanter, dansande apor och kvinnor som tror att de kan flyga. I den världen är Tom Waits kompis med såväl J.J. Cale som Portishead — och Buffalo Springfield har aldrig splittrats.
Musiken på denna sjätte soloplatta befinner sig på behörigt avstånd från den countryanstrukna college-rock han ägnade sig åt i Green on Red på åttiotalet.
Här är det utmanande eklektiskt och tillbakalutat nonchalant på samma gång. Ett förföriskt och färgsprakande ljudcollage av lekfull soul, orkestrerad americana och fräcka samplingar.
Rörigt? Inte alls. I Chuck Prophets värld vet man nämligen att alla försök att kamouflera en medioker melodi är dömda att förr eller senare avslöjas.
8/10



Jason Loewenstein - At Six and Sevens
Domino/MNW

Multiinstrumentalisten Jason Loewenstein har tröttnat på att vänta medan Sebadoh-kompanjonen Lou Barlow leker vidare med sina sidoprojekt Folk Implosion och Sentridoh. Nu släpper han istället egen soloplatta. Och för säkerhets skull gör han allt själv. Influenserna hämtas från sent 60-tal, grunge och hardcore, låtarna döps till saker som ”I´m a shit” eller ”More drugs” och allt spelas egenhändigt (förstås) in på en simpel 8-kanalare.
Det skulle kunna bli hur trist och inkrökt som helst.
Men inledande riffbomben ”Codes” sätter genast en stämpel med texten ”alternativrocken är inte död!” i pannan på mig och även om skivan därefter tar ett steg tillbaka tycks låtarna växa för varje lyssning. Finurliga melodier träder plötsligt fram och de spår som först verkade bleka börjar sakta koloreras.
Du som är svag för de hårdare sidorna av Sebadoh kommer älska det här.
6/10

Lyssna även på: Sonic Youth, Mudhoney, Sebadoh, Pavement



LeAnn Rimes - Twisted Angel
Curb/Warner

Hon gjorde sensationell debut som 13-åring med singeln ”Blue” 1996 och jämfördes med countrydrottningen Patsy Cline. Därefter har hon kilat stadigt med topplistorna och bland annat gjort musik till tonårsfilmen ”Coyote ugly”.
På Desmond Child-producerade ”Twisted angel” är countryn som bortblåst och istället ersatt med tillrättalagd och radiovänlig modern r´n´b. Det är stråkar och bjällerklang, Madonnaflirtar och själlöst pompösa ballader om vartannat. Visst har hon en fin stark och klar röst, men likt en svensk Carola är den bortslösad på ett låtmaterial och en produktion mer intresserad av dollar och listplaceringar än konst. Trots stön, sexanspelningar och halvporriga foton lämnar den här skivan mig otillfredställd. Texterna? ”I´m only happy when I´m with you”. Typ.
1/10

Om du gillar det här lyssna även på: Shania Twain, Faith Hill, Britney Spears...; men om du har smak, lyssna istället på Patsy Cline (UTV/MCA:s "The Ultimate Collection" från 2000 är utmärkt)



Weaselface - Aces Only
Pink Honey

Omslaget till punkrockande Weaselface nya album gör mig genast skeptisk. En taskigt tecknad tatuering gjord av en småfull kåkfarare i Köpenhamns sjökvarter?
Inledande, charmigt stökiga, Motörheadcovern ”Bomber” får mig på bättre humör. En stund.
Med lager av hårt distade gitarrer, slamriga trummor och mullrande bas bjuder stockholmskvartetten på en gott-och-blandatpåse med rifflån ur den hårdare rockhistorien. Men, som ofta, med alldeles för mycket luft i påsen.
Trots stygga tillrop som ”you motherfuckin´ bitch” eller ”give me a fix, you fuck”, låter sångaren Matt Slammer mer i akut behov av toalettbesök än ilsken.
En såsigt seg version av Melanie C:s ”I turn to you”, och ett misslyckat försök att punka upp Ramones ”Death of me”, gör inte saken bättre.
Låt nästa lördagsgodis bli en ask smällkarameller från Hellacopters istället.
3/10

Recensioner 2003



Dale Watson - One More Once More
Continental/Playground

När Texas honky tonkande Dale Watson parkerar lastbilen en stund och istället kränger på sig bästa croonersmokingen, är det bara att lyfta på hatten och gunga med. Dansgolvet kallar.
Eller försök sitta still när Watson tar nattklubbsplinkande pianisten Floyd Domino, Ricky Davis ettriga steelgitarr och inte minst Jon Blondells trugande trombon till hjälp och serverar cocktailcountry, så ohippt svängande att du sätter martinin i halsen.
Försök bara.
8/10

Lyssna även på: Bob Wills & his Texas Playboys, Dean Martin, Frank Sinatra, Lefty Frizzell, Hank Thompson, Merle Haggard, Big Sandy & his Fly-Rite Boys



Delbert McClinton - Live
New West/Playground

Fjolårets ”Room to breathe” var en portion vitaminfattig mogenblues serverad med trött nonchalans. Dubbelcd:n ”Live” är raka motsatsen. Här låter han plötsligt hungrig igen.
Över blåögda soulballader eller saftiga partystompers sjunger McClinton, kraftfullt och övertygande, med en stämma slipad och ärrad under en drygt 30-årig solokarriär.
Bakom sig har han ett halvdussin snortajta musiker som levererar Texasrotad soulig blues, eller kanske bluesig soul, så det svider i själskinnet. Ett band som hyser en förutsättningslös kärlek till femtio- och sextiotalens svarta soul och rhythm´n´blues och som vet att musik måste andas för att svänga.
Inspelningen är från Bergens Bluesfestival i Norge tidigare i år; en kväll när stjärnorna verkar ha stått i perfekt position. Jag önskar jag hade varit där.
8/10

Lyssna även på: Bobby “Blue” Bland, Otis Redding, B.B. King, Eddie Hinton, John Hiatt, Dan Penn



West of Eden - A Stupid Thing To Do
Kommunikation

Det ligger ett insmickrande P3-skimmer över produktionen på dessa göteborgska irlandsvänners tredje platta. Siktet tycks inställt på en bred publik.
The Corrs uppoppade folkmusik är en given referens, även om det här är snäppet vassare. Jenny Schaub sjunger med traditionell intonation och en klar fin röst som i sina bästa stunder påminner om Fairport Conventionsångerskan Sandy Dennys. Musikerna, med multiinstrumentalisten Martin Schaub i spetsen, är oklanderligt proffsiga och vet hur en keltisk sten ska dras. Såväl tin whistle som Uilleann pipes plockas in för att bidra till autenticiteten. Lite otippat tillför dessutom inlånade pedal steelgitarristen Gunnar Frick en lågmäld countrykänsla som gör musiken gott.
Men för mig som föredrar min ale bitter är ”A stupid thing to do” en väl blaskig historia.
4/10

Recensioner 2004



Johnny Winter - I´m A Bluesman
Virgin

DET ÄR OMÖJLIGT att överskatta denne tanige albinos betydelse för modern blues. Han hjälpte Muddy Waters till en sista strålande karriär på ålderns höst, han var en av grundarna av det vi kallar bluesrock och — framför allt — en sjuhelsikes gitarrist.
Varför känns det då tragiskt att nu ta del av Johnny Winters första album på nära åtta år?
Jo, för att det ofta bara är det ganska ordinära kompbandet som med nöd och näppe får musiken att höja sig över vad närmaste stapplande kvartersbluesband kan åstadkomma. Bluesmannen själv låter mest som en sämre kopia av sig själv.
Nu har herr Winter kanske aldrig varit någon sångare av rang, men här låter han bedrövligare än någonsin. Oengagerad och lika trött som han ser ut på cd-konvolutets bilder.
Sextio är ingen ålder för en bluesartist, men Johnny Winter orkar uppenbarligen inte längre. Det hörs på hans vacklande gitarrspel och det bevisas av att bästa låten är en slideslött akustisk version av Hop Wilsons ”That wouldn´t satisfy”.
Kanske borde titeln ha varit ”I Was A Bluesman”.
3/10



Kung Social - Ep
Super Ape

Spännande. Ny svensk rock — ja, rock! — med texter på svenska. Hur ofta får man äran att höra något sådant?
Inledande ”Jag hoppas” rivstartar denna sex-spårs ep med ett Keith Richards-blaffigt gitarriff som skruvar upp förväntningarna ännu ett snäpp. Men så dyker då Kung Social själv upp; sångaren Max Waltman. Och med en onödigt falskraspig röst lurar han detta riktigt sjuttiotalsstyggt svängande band ut från rockklubben och in på närmsta kvarterskrog. Det är, som man säger, synd på så rara ärtor.
Betyget blir ändå 5/10, eftersom låtarna (skrivna av Max) är stilrena, musikerna har vinylknaster i fingrarna och, ja vafan, det rockar ju.
5/10



Money Talks: A Tribute To The Bear Quartet
A Westside Fabrication/Border

TROTS ATT The Bear Quartet älskats sönder av landets kritiker och glosögda indiefantaster; och trots en katalog på elva utgivna album under lika många år, kan man fortfarande höra bandnamnet uttalas som om det betydde ”ölkvartetten”.
Det är kanske priset man får betala för integritet, oförutsägbarhet och en vägran att delta i den kommersiella branschcirkusen. Då säljer man inte mer än två-tretusen exemplar av en skiva, hur fantastisk den än må vara.
Här tolkas sexton av bandets låtar av lika många — och delvis ganska okända — svenska artister. Överlag godkänt, men The Concretes och Andreas Mattssons bidrag höjer sig över mängden. Och Laaksos version av ”Blizzard” fångar vildheten hos The Bear Quartet på ett charmerande sätt.
Kanske är denna hyllningsplatta mest av intresse för de redan frälsta, men kan den få några fler att upptäcka en av landets finaste poporkestrar, så är det gott nog.
6/10

Recensioner 2005



Elbow - Leaders of the Free world
V2/BAM

Manchesters arenasuktande britpoppare är lika blaskiga och smaklösa som det brittiska köket. Således en munsbit för alla som tycker Coldplay är en allt för kryddstark upplevelse. Och NME-prenumeranter.
2/10



James Blunt - Back to Bedlam
Custard/Atlantic/Warner

Denne forne Kosovosoldat har hamnat i gott sällskap. Debutplattan är utgiven på Linda Perrys bolag Custard och producerad av Tom Rothrock (Elliott Smith, Beck). Han har förärats en vrå i trängseln under Sir Elton Johns beskyddande vingar och tackar i cd-konvolutet Hollywoodaktrisen Carrie Fisher.
En namnkunnig bekantskapskrets kan dock inte dölja att det handlar om mellanmjölkssnäll singer/songwriter-pop av ganska habil karaktär.
Inget att ställa sig i givakt för, men väl värt en liten honnör.
4/10



Kashmir - No Balance Palace
Columbia/Sony BMG

Varför ska man lyssna på dessa danska deppgökars försök att återskapa Radioheads nittiotal?
För att David Bowie och Lou Reed gästar på var sitt spår?
Eller för att man undrar hur ett Tuborgrusigt Kent skulle låta på britpop-engelska?
Knappast.
3/10

Western Swing



Western swing är en svårt medryckande musikstil som allt för få är bekanta med idag. Man skulle lite förenklat kunna beskriva den som en korsning av swingjazz, hillbillycountry och blues, ofta toppad med en sångare i ”crooner”-stil, typ Bing Crosby.
Musikstilen populariserades i USA under 30- och 40-talen av Bob Wills och Milton Brown. Genom att fördomsfritt jonglera med genrer och samtidigt få det att hutlöst svänga blev western swing en tydlig föregångare och inspiratör till den korsbefruktning som senare kom att kallas rock´n´roll.
Den som tror att det här endast är av teoretiskt, musikarkeologiskt intresse idag uppmanas härmed införskaffa cd-boxen ”Doughboys, Playboys and Cowboys: The Golden Years of Western Swing” (Proper) och sopa logen.

torsdag, november 24, 2005

Neil Young


Jag skulle kunna säga mycket om den här mannen. Formodligen den musiker som påverkat mig mest genom åren. Lyssnar in mig på nya "Prairie Wind" och växlar med en del äldre.
De "stora" skivorna ("Harvest", "After the Gold Rush", "Tonight´s the Night", "Rust Never Sleeps") lyckas alltid överskugga allt annat. Och visst är de onåbara - det är fakta - men glöm aldrig plattor som "Zuma", "Time Fades Away", "Comes A Time", "On the Beach", "Hawks & Doves" eller "Harvest Moon".
Jo, nog han har gjort några riktiga stolpskott, som "Everybody´s Rockin" (öh, rockabilly och rosa kostym, Neil?) eller "Landing On Water" (syntpoppen var väl aldrig riktigt menad för dig?) eller förvirrade saker man gärna hoppar över som "Are You Passionate?" (lita på din egen förmåga Neil, du har "soul" ändå) och "Greendale" (litterära drömmar och ofokuserat låtskrivande har väl aldrig gått vidare bra ihop?).
Annat är underskattat. Svärtan i "Time Fades Away" tangerar "Tonight´s the Night", syntarna på "Trans" kväver kanske ljudbilden mer än lovligt, men melodierna; lyssna på MELODIERNA.
"Prairie Wind" känns fortfarande som om han kunde ha gjort i sömnen. Han har gjort det lätt för sig. Men jag ber att få återkomma i frågan och lyssnar vidare. Just nu, ikväll är den 6/10.

onsdag, november 23, 2005

Årsbästisar

Det drar ihop sig till en sammanräkning av årets bästa album etc. I år blir det en sällsynt svår kamp i toppen. 2005 har bjudit på en hel del fina plattor. Men tills jag har svettats klart över den listan (och året tagit slut), bjuder jag på mina årsbästalistor 2002-2004.
Idag skulle listorna med all säkerhet se helt annorlunda ut, men jag ser en poäng i att publicera de som de såg ut då, i skrivande stund.

2002

Bästa album:



1. Solomon Burke – Don´t Give Up On Me
2. Wilco – Yankee Hotel Foxtrot
3. Lambchop – Is A Woman
4. Bright Eyes – Lifted, Or The Story Is In The Soil, Keep Your Ear To The Ground
5. Josh Rouse – Under Cold Blue Stars
6. Christian Kjellvander – Songs From A Two-Room Chapel
7. Paul Westerberg – Stereo/Mono
8. Johnny Cash – The Man Comes Around: American IV
9. Sixteen Horsepower – Folklore
10. Bobby Bare Jr – Young Criminal´s Starvation League
11. Chuck Prophet – No Other Love
12. Mike Ireland & Holler – Try Again
13. Los Lobos – Good Morning Aztlán
14. Jesse Malin – The Fine Art Of Self Destruction
15. Will Kimbrough – Home Away
16. Hank Williams III – Lovesick, Broke & Driftin´
17. Peter Wolf – Sleepless
18. Buddy Miller – Midnight And Lonesome
19. Flatlanders – Now Again
20. Kent – Vapen & Ammunition
21. Tift Merritt – Bramble Rose
22. Heather Myles – Sweet Talk And Good Lies
23. Chip Taylor & Carrie Rodriguez – Let´s Leave This Town
24. Bruce Springsteen – The Rising
25. Richard Buckner – Impasse
26. Parker – Delusions Of Grandeur
27. Joan Osborne – How Sweet It Is
28. The Arlenes – Stuck On Love
29. Lisa O´Kane – Am I Too Blue
30. Daryle Singletary – That´s Why I Sing This Way
31. Steve Earle – Jerusalem
32. Ryan Adams – Demolition
33. Johnny Dowd – The Pawnbroker´s Wife
34. David & The Citizens – For All Happy Endings
35. Badly Drawn Boy – Have You Fed The Fish?
36. Nicolai Dunger – Tranquil Isolation
37. Damien Jurado And Gathered In Song – I Break Chairs
38. Roddy Frame – Surf
39. Dolly Parton – Halos & Horns
40. Desaparecidos – Read Music/Speak Spanish

Bästa retro:




1. Townes Van Zandt – Live At The Old Quarter
2. Bob Dylan – Live 1975
3. Gene Clark – White Light
4. Elvis Presley – Roots Revolution: The Louisiana Hayride Recordings
5. Wynonie Harris – Bloodshot Eyes: The Essential Wynonie Harris
6. Nirvana – Nirvana
7. James Carr – You Got My Mind Messed Up
8. Nicolai Dunger – The Vinyl Trilogy
9. Johnny Paycheck – The Soul & The Edge
10. The Blasters – Testament
11. Uncle Tupelo – 89/93: An Anthology
12. The Replacements – Let It Be
13. Randy Newman – Good Old Boys
14. The Handsome Family – Smothered And Covered
15. Dexy´s Midnight Runners – Don´t Stand Me Down
16. Jerry Lee Lewis – Sings The Country Music Hall Of Fame Hits Vols. I & II
17. Elvis Costello & The Attractions – Armed Forces
18. Rocket From The Tombs – The Day The Earth Met The Rocket From The Tombs
19. Steve Earle – Sidetracks
20. Townes Van Zandt – Texas Rain

2003

Bästa album:



1. The White Stripes - Elephant
2. Josh Rouse - 1972
3. Jolie Holland - Catalpa
4. u.n.p.o.c. – fifth column
5. Lucinda Williams – World Without Tears
6. Gillian Welch – Soul Journey
7. The Sleepy Jackson - Lovers
8. The Kills – Keep On Your Mean Side
9. The Jayhawks – Rainy Day Music
10. Paul Westerberg – Come Feel Me Tremble
11. Damien Jurado – Where Shall You Take Me?
12. Peter Bruntnell – Ends Of The Earth
13. The Be Good Tanyas - Chinatown
14. Calexico – Feast of Wire
15. Dwight Yoakam – Population Me
16. Shelby Lynne – Identity Crisis
17. East River Pipe – Garbageheads on Endless Stun
18. Kings of Leon – Youth & Young Manhood
19. Hamell On Trial – Tough Love
20. Pernice Brothers – Yours, Mine & Ours
21. White Hassle – The Death of Song
22. Warren Zevon – The Wind
23. Rodney Crowell – Fate´s Right Hand
24. My Morning Jacket – It Still Moves
25. Jesse Harris & The Ferdinandos – The Secret Sun
26. Daniel Johnston – Fear Yourself
27. Holly Golightly – Truly She Is None Other
28. Gorky´s Zygotic Mynci – Sleep/Holiday
29. Maria McKee – High Dive
30. Stacey Earle and Mark Stuart – Never Gonna Let You Go
31. The Cramps – Fiends of Dope Island
32. Grandaddy - Sumday
33. Bonnie `Prince´ Billy – Master and Everyone
34. John Cale - HoboSapiens
35. The Handsome Family – Singing Bones
36. Midnight Choir – Waiting For the Bricks To Fall
37. Clem Snide – Soft Spot
38. The Cash Brothers – A Brand New Night
39. Joe Ely – Streets of Sin
40. Willard Grant Conspiracy – Regard the End

Bästa svenska:



1. Broder Daniel – Cruel Town
2. Jonas Kullhammar Quartet – Plays Loud For The People
3. Sven Zetterberg – Moving In The Right Direction
4. First Floor Power - Nerves
5. Moneybrother – Blood Panic
6. José González - Veneer
7. Kajsa Grytt – Är vi på väg hem?
8. Per Gessle - Mazarin
9. Isolation Years – It´s Golden
10. Oddjob - Koyo

Bästa retro:



1. Neil Young – On the Beach
2. Jerry Lee Lewis – Another Place Another Time / She Even Woke Me Up To Say Goodbye
3. Gene Clark – No Other
4. The Byrds – Sweetheart of the Rodeo
5. The Modern Lovers – The Modern Lovers
6. Lefty Frizzell – Country Favorites / Saginaw Michigan
7. Daniel Johnston – The Early Recordings, Volume 1
8. Bad Brains – Banned in D.C. Bad Brains Greatest Riffs
9. Doug Sahm – Juke Box Music / The Last Real Texas Blues Band
10. Johnny Dowd – Wire Flowers: More Songs From the Wrong Side of Memphis

Årets diverse

Liveplattor:



Delbert McClinton – Live
Wayne Hancock – Swing Time

Samling:
Country Got Soul

Western Swing:
Dale Watson – One More Once More

Ep:
White Hassle – The Watertank ep

Besvikelser:
Neil Young & Crazy Horse - Greendale
Emmylou Harris – Stumble Into Grace
Ryan Adams – Rock n Roll

Förlust:



Johnny CASH

Konserter:
My Morning Jacket
NRBQ
John Hiatt
Dexy´s Midnight Runners
Damien Jurado
Stacey Earle & Mark Stuart
Maria McKee
Lucinda Williams
Bobby Bare Jr
Nacka Forum
Grand Drive
Bonnie Prince Billy
Damien Rice

2004

Bästa album:



1. Loretta Lynn - Van Lear Rose
2. Graham Parker - Your Country
3. Patti Scialfa - 23rd Street Lullaby
4. J.J. Cale - To Tulsa and Back
5. Ron Sexsmith - Retriever
6. Geraint Watkins - Dial "W" for Watkins
7. Iris DeMent - Lifeline
8. Buddy Miller - Universal United House of Prayer
9. Brian Wilson - Smile!
10. Jim White - Drill a Hole...
11. Paul Westerberg - Folker
12. Jolie Holland - Escondida
13. Los Lobos - The Ride
14. Kings of Leon - Aha Shake Heartbreak
15. Nitty Gritty Dirt Band - Welcome to Woody Creek
16. Steve Earle - The Revolution Starts...Now
17. Johnny Dowd - Cemetary Shoes
18. Lambchop - Awcmon/Noyoucmon
19. The Hidden Cameras - Mississauga Goddam
20. Kasey Chambers - Wayward Angel
21. Courtney Love - America´s Sweetheart
22. PJ Harvey - Uh Huh Her
23. The Delgados - Universal Audio
24. Bonnie "Prince" Billy - Sings Greatest Palace Music
25. R.E.M. - Around the Sun
26. Dave Alvin - Ashgrove
27. Bobby Bare Jr´s Young Criminals´ Starvation League - From the End of Your Leash
28. William Topley - Sea Fever
29. Mark Knopfler - Shangri-La
30. Mary Lou Lord - Baby Blue

Bubblare: Ben Weaver "Stories Under Nails", Cantinero "Championship Boxing", Seachange "Lay of the Land", Cass McCombs "A"

Bästa retro:



1. Faces - Five Guys Walk Into a Bar...
2. Candi Staton - s/t
3. Paul Siebel - Woodsmoke and Oranges/Jack-Knife Gypsy
4. The Clash - London Calling: 25th Anniversary Edition
5. Howard Tate - Get it While You Can: The Complete Verve Sessions
6. VA - Country Got Soul, Volume Two
7. Blaze Foley - Oval Room
8. The Vibrators - Pure Mania
9. Eddie Hinton - Playin´ Around: The Songwriting Sessions, Vol 2
10. Bettye Swann - s/t
11. The Heptones - Peace & Harmony: The Trojan Anthology
12. VA - Feber: Jan Gradvall: Standards
13. Phillip Mitchell - Just the Beginning
14. Loretta Lynn - The Gospel Spirit
15. VA - Feber: Lennart Persson: Stax Soul
16. Maddox Brothers & Rose - That´ll Learn Ya Durn Ya
17. Will Kimbrough - Godsend
18. Meat Puppets - Classic Puppets
19. George Strait - 50 Number Ones
20. John Lennon - Acoustic

Bästa svenska album:



1. Silverbullit - Arclight
2. Mattias Alkberg BD - Tunaskolan
3. Stina Nordenstam - The World is Saved
4. C.AARMÉ - C.AARMÉ
5. Nicolai Dunger - Here´s My Song...
6. Kullrusk - s/t
7. Lars Winnerbäck - Vatten under broarna
8. The Refreshments - Easy To Pick Up, Hard to Put Down
9. Sahara Hotnights - Kiss & Tell
10. Heikki - Heikki 2

Bubblare: The Fine Arts Showcase "Gustaf Kjellvander proudly presents The Fine Arts Showcase & The Electric Pavilion", Ulf Lundell "Ok, baby, ok", J´s Plain Band "Boulder Dash".

Bästa diverse:

Livealbum:

Nick Lowe - Untouched Takeaway
Rolling Stones - Live Licks
Jay Farrar - Stone, Steel & Bright Lights

Låtar:

Mattias Alkberg BD - Fyllskalle
Faces - Too Bad
Paul Westerberg - Lookin´ up in Heaven
William Topley - Sea Fever
Brian Wilson - Heroes and Villains
Kings of Leon - Pistol of Fire
Hal - Worry About the Wind
Geraint Watkins - Go West
Iris DeMent - Fill My Way With Love
Graham Parker - Anything For a Laugh

Intro: "Here´s a little waltz that I very seldom...play because very few people...like it" - Jim White "If Jesus Drove a Motor Home"

Cover: Jay Farrar - "Lucifer Sam" (Pink Floyd)

Bootleg: VA - Sånger om kärlek (Lennart Perssons Feber 2-samling)

Nyupptäckt:



Frank Sinatra

Konsert:

Hamell on Trial
Lambchop
Jay Farrar
Johnny Dowd
Bobby Bare Jr
Handsome Family
David Eugene Edwards
Wilco
U.n.p.o.c.
C.AARMÉ
Jolie Holland
Jim White
Ken Stringfellow

Musikbok: Lennart Persson - Feber 2: Sånger om kärlek

Virgil Caine-tips: Jackie Leven

Nietzsche-tips: The Auteurs

Musikstil: Gospel

Fjolårets bästa som upptäcktes i år:

Carlos Guitarlos - Straight From the Heart
William Elliott Whitmore - Hymns for the Hopeless

Hade den bara inte kommit så sent hade den varit solklar etta på fjolårets retrolista: Johnny Cash - Unearthed

tisdag, november 22, 2005

Bäst

Jag försöker regelbundet göra en samlingsskiva med de låtar jag lyssnat mest på under den gångna månaden. Här samsas gammalt som nytt från olika genrer. Vanligtvis från nyinskaffade eller återupptäckta skivor.
Så småningon ska jag försöka kommentera låtar och/eller artister lite, men tillsvidare så publicerar jag bara låtlistorna till de bäst-skivor som kommit ut hittills. Håll tillgodo:

DREAM BABY DREAM
Bäst juni 2005

1. Brendan Benson - The Pledge
2. The Magic Numbers - Mornings Eleven
3. The White Stripes - My Doorbell
4. Antony and the Johnsons - Hope There´s Someone
5. Bobby "Blue" Bland - Ain´t Nothing You Can Do
6. Bruce Springsteen - All I´m Thinkin´ About
7. Clem Snide - Something Beautiful
8. Don Covay - Sweet Thang
9. Drive-By Truckers - Danko/Manuel
10. C.AARMÉ - We Are the World
11. Damien Jurado - Lion Tamer
12. M. Ward - Four Hours In Washington
13. Johnny Adams - I Won´t Cry
14. Robbie Fulks - Doin´ Right (For All the Wrong Reasons)
15. Iggy & the Stooges - I Got a Right
16. Suicide - Dream Baby Dream
17. Vic Chesnutt - Virginia
18. Lew Lewis - 1-30 2-30 3-35
19. Vicki Anderson - Answer to Mother Popcorn
(I Got a Mother For You)
20. Muddy Waters - Mean Red Spider
21. Mark Mulcahy - Be Sure

PULL THE CURTAINS
bäst juli-augusti 2005

1. Beulah - A Good Man Is Easy To Kill
2. Pernice Brothers - There Goes the Sun
3. Al Green - I´m a Ram
4. Carl Bradney - Slipping Into Darkness
5. Crooked Fingers - Call to Love
6. Hacienda Brothers - Turn to Grey
7. Doris Duke - I Can´t Do Without You
8. Gradaddy - Pull the Curtains
9. The Magic Numbers - I See You, You See Me
10. The Shins - New Slang
11. Prince - When You Were Mine
12. Lowell Fulson - Comin´ Home (Someday)
13. Andrew Bird - Banking on a Myth
14. Mark Mulcahy - Cookie Jar
15. Monte Warden - Give My Heart a Break
16. The Posies - Please Return It
17. Mighty Diamonds - Why Me Black Brother Why
18. Cesar Rosas - Little Heaven
19. Toby Keith - As Good As I Once Was
20. Elvis Costello - The Beat
21. Hal - Worry About the Wind
22. The Holmes Brothers - Train Song

RATED X
bäst september 2005

1. Kursaal Flyers - Cruisin for Love
2. Mickey Jupp - Cheque Book
3. Bettye Lavette - Down to Zero
4. Jonny Polonsky - Evil Scurvy Love
5. Sufjan Stevens - They Are Night Zombies!!
They Are Neighbors!! They Have Come Back
From The Dead!! Ahhhh!
6. My Morning Jacket - Off the Record
7. Billy Bragg - A New England
8. Franz Ferdinand - Eleanor Put Your Boots On
9. Gladys Knight & The Pips - I Wish It Would Rain
10. Etta James - Baby What You Want Me To Do
11. Big Star - Best Chance We've Ever Had
12. Los Super Seven - Cupido
13. The Chi-Lites - Oh Girl
14. Johnnie Taylor - Your Love Is Rated X
15. The Magic Numbers - Long Legs
16. Basse Wickman - Son of Cathy´s Clown
17. Red Sovine - I Didn´t Jump the Fence
18. The Rolling Stones - Biggest Mistake
19. Tom Petty & the Heartbreakers - Letting You Go
20. Richard Hawley - Born Under A Bad Sign
21. Louise Hoffsten - Fall Like Babylon
22. Elvis Presley - Solitaire (alternate take 3)

WAKE UP, IT´S OCTOBER!
bäst oktober 2005

1. Marah - The Demon of White Sadness
2. Arctic Monkeys - Mardy Bum
3. Carlos Guitarlos - I Feel Love
4. Jimmy LaFave - Revival
5. Delbert McClinton - Two Step Too
6. David Bowie - Queen Bitch
7. William Bell - I Forgot To Be Your Lover
8. Allen Frizzell - If I Was You
9. Christian Kjellvander - Drag the Dirt In
10. Greg Trooper - This I´d Do
11. I´m From Barcelona - Treehouse
12. My Morning Jacket - What A Wonderful Man
13. Jeff Black - Easy On Me
14. Elton John - Goodbye Yellow Brick Road
15. Richard Hawley - Coles Corner
16. Richard & Linda Thompson - A Heart Needs a Home
17. Status Quo - Paper Plane
18. Richard Swift - Losing Sleep
19. Rick Danko - Times Like These
20. UnKevin & Madison - Born For Me
21. Courtney Love - Never Gonna Be the Same

måndag, november 21, 2005

Honky Deluxe?

Här kommer listor publiceras. Så småningom. Listor och annat. Tips, kritik, infall, tankar, åsikter och känslor. Kanske.
Om musik. I första hand. Privatlivet är mitt och ointressant för andra än min närmaste omgivning. Och de kan jag prata med istället.
Personlig kan man vara ändå. Utan att fläka ut sig eller sitta i knät på gästerna.
Men kanske blir jag privat också. Då får det bli så. Vi är motsägelsefulla, vi människor. Som tur är.